Billigare elräkning – Få lägre elkostnad idag!

billigare elräkning

Här är guiden hur man får en billigare elräkning! Det är jättelätt att få ett lägre elpris om man bara följer de steg jag beskriver nedanför.

Det tar dig bara 2 minuter att sänka din elkostnad men kan spara tusenlappar varje år.

Billigare elräkning i 3 steg:

 1. Kolla vad du har för elavtal idag – Om du har ett anvisningspris så bör du ändra det till ett fast eller rörligt avtal det första du gör. Många betalar upp till 30% mer än nödvändigt för sin elräkning, just på grund av att de har ett anvisningspris. Ring upp ditt elbolag och fråga vad du har och ändra om du har ett anvisningspris.
 2. Jämför ditt elavtal – Om du inte redan har gjort det så bör du jämföra ditt elavtal. Med största sannolikhet så kan du få en billigare elräkning bara genom att göra det här. Det går snabbt och enkelt på någon av jämförelsesidorna och de kan även hjälpa till med bytet gratis.
 3. Byt elbolag – Det finns ingen anledning att betala mer än vad du behöver för din el. Elräkningen är en typisk kostnad som är lätt att den bara rullar på och kostar onödiga pengar. Gör ett enkelt byte och spara pengar till roligare saker!

”Många betalar upp till 30% mer än nödvändigt för sin elräkning bara på grund av okunskap”

Hur man får ännu billigare elräkning efter att man har bytt elbolag

När du har sett till att du inte har anvisningspris, har jämfört ditt elavtal och kanske bytt elbolag så har du nog redan sett att du har fått en billigare elräkning.

Du har egentligen gjort grovjobbet där du kan spara de stora pengarna men det finns ytterligare möjligheter att kapa elkostnaden.

Ett grymt tips! Använd min länk HÄR så får du 50kr gratis att använda i över 1000 butiker på nätet! Genom att börja med cashback får du ofta tillbaka 4-5% på de köp du gör på nätet.

Byt ut energikrävande apparater

Det här är steget efter att du jämfört ditt elpris och eventuellt gjort ett byte. Det kommer inte ge lika stora besparingar men ju större hushåll du bor i ju mer sparar du på att byta till mer energisnåla vitvaror etc.

OBS! Det är oftast mest lönsamt att uppgradera till mer energisnåla vitvaror om man ändå tänkt byta dem eller om dem gått sönder. Att byta en hyfsat ny vitvara bara för att spara el kan bli onödigt dyrt.

 • Byt till LED-lampor
 • Ha en energisnål Kyl/Frys
 • Byt till ny energisnål TV/Hemmabio
 • Skaffa en energisnål tvättmaskin
 • Tvätta i tvättstuga om du bor i lägenhet

Vardagstips för att spara el

Här försöker vi tänka på att stänga av apparater och släcka lampor. Det är inga stora pengar vi sparar men vill man ha ännu lite billigare el så kan man kolla in tipsen nedanför.

 • Se till att släcka lampor när du går hemifrån
 • Slå av maskiner och datorer när du inte är hemma
 • Låt inte kaffebryggaren stå på i onödan

Byt till billigare elräkning i 3 steg

Du har redan jämfört din elräkning på Compricer och förhoppningsvis hittat ett billigare pris. Nu är det dags att spara pengar, byt elbolag!

 1. När du har valt elbolag fyller du bara i adressuppgifter, telefonnummer, elförbrukning, samt väljer om du vill ha rörligt eller fast avtal.
 2. Du kommer att få ett svar direkt med de billigaste alternativen. Välj den billigaste och fyll i datumet när du vill att ditt nya elavtal ska börja gälla.
 3. Klart! Du har gjort din uppgift, resten sköts automatiskt av Compricer.

Se upp för anvisningspris

Den vanligaste orsaken till att de flesta betalar alldeles för mycket för din el är för att man har ett anvisningspris. Ett anvisningspris är det man t.ex. får när man flyttar till en ny lägenhet och inte själv gör ett aktivt val. Det är inte ovanligt att man kan spara 25-30% bara genom att göra ett aktivt val.

Om du gör en prisjämförelse och byter elbolag så kommer du inte riskera att få ett anvisningspris eftersom du då gör ett aktivt val. Att jämföra sin elräkning kommer nästan alltid att leda till en billigare elräkning om det inte är så att du redan har den billigaste.

Elpriserna kan gå upp och ner men historiskt så har det lönat sig att ha ett rörligt elpris

Välj autogiro eller e-faktura

Se upp med pappersfakturor, det gäller nästan alla dina räkningar. Anledningen är att företagen ofta lägger på en fakturaavgift på 30kr och uppåt. Genom att välja autogiro eller e-faktura sparar du alltså minst 360kr om året!

Rörligt eller fast pris på elavtalet?

Om man tittar historiskt så har det lönat sig att använda rörligt pris på sin el men självklart är det ingen garanti för framtiden. Om du bor i villa och risker stora elkostnader så kan det ibland vara tryggt att välja ett fast elpris även om det kanske blir dyrare i längden.

Ett alternativ är att redan nu lägga undan en buffert så att du har råd om priserna skulle gå upp. Du kan då köra på ett rörligt elpris men vara beredd på att priset går upp. I längden är sannolikheten stor att du kommer att betala mindre om du har ett rörligt pris även om det såklart kan kännas tufft om priserna är höga under kortare perioder.

Jämför din el och få bästa priset!

Det finns egentligen bara två riktigt bra ställen att jämföra sin elräkning på och det är Compricer och Elskling. Jag använder oftast Compricer då den sidan är mer komplett och även jämför hemförsäkringar mm. men det finns absolut ingen anledning att inte jämföra din elräkning på båda ställena.

Compricer – En komplett jämförelsesajt för alla dina räkningar helt gratis Har ofta riktigt bra kampanjpriser som du bara hittar där! Skriv in din adress och telefonnummer så får du förslag på den billigaste elräkningen direkt!

Elskling – Väldigt bra gratis jämförelsesajt för el. Du skriver in adress och telefonnummer och sedan jämför sidan ditt pris med massor av andra elbolag. Du får direkt förslag på alla de billigaste elbolagen och väljer själv om du vill byta eller inte.

Billigare elpris på natten

Generellt sett så är elpriset billigare på natten än på dagen. Anledningen till att jag skriver ”generellt sett” är för att priserna ständigt ändras och det därför inte går att säga exakt vad som gäller vid en viss tidpunkt.

Däremot så är det oftast billigare på natten av och det beror på tillgång och efterfrågan. Eftersom de flesta sover på natten och inte förbrukar el då så är tillgången större och därmed priset lägre.

Det här gör att du kan spara lite pengar på att ladda t.ex. bilen eller göra energikrävande saker på natten istället för på dagen om du har möjlighet. På så sätt kan du spara ytterligare lite pengar på din el.

Hur mycket sparar man på att byta elbolag?

Man kan verkligen spara pengar på att se till att ha rätt elbolag. Egentligen är det väl inte det som är det viktiga, det viktiga är att inte ha fel elbolag, då kostar det dig onödigt mycket pengar. Om du inte tidigare har kollat upp hur du ligger till prismässigt när det gäller ditt elpris så är risken stor att du betalar för mycket.

I genomsnitt betalar ett villahushåll 2700kr för mycket per år medan ett lägenhetshushåll betalar 580kr för mycket. Det kan låta lite men tänk på vad du kan göra för pengarna istället. Det här är alltså pengar som försvinner år efter år, utan att du får något av värde för dom. Varför inte lägga pengarna på en resa, några restaurangbesök eller ett sparande istället?

Om du sparar och investerar 2000 kronor i månaden så har du efter 10 år 375.000kr

Alla räkningar gör skillnad!

Något som många tyvärr inte tänker på är hur mycket pengar vi förlorar varje dag på att betala för mycket för våra räkningar och fakturor. Det är synd eftersom det är så enkelt att undvika det. Se därför till att ta tag i alla dina fasta kostnader redan idag och spara pengar.

Kan man lita på jämförelsesajternas priser?

Alltså, grejen är att jämförelsesajterna tjänar pengar på just att visa de lägsta priserna. Eftersom man inte har något tvång att teckna en försäkring efter en jämförelse så skulle de inte tjäna några pengar om de inte hittade det bästa priset.

Så, ja vi kan lita på att vi får de bästa priserna men samtidigt kan du alltid hitta bättre priser på en annan sajt. Det har att göra med att de dealar olika avtal med elleverantörerna.

Väldigt ofta gör det här att vi får bättre pris om vi tecknar ett elavtal genom t.ex. Compricer eller Elskling istället för med elleverantören direkt.

Ett tips är alltså att titta efter bästa priset på elen för just där du bor hos både Elskling och Compricer, har du tur så hittar du en riktigt bra rabatt hos någon av sidorna.

Varför kostar det inget att använda jämförelsesajterna för att hitta ett bra elpris?

Anledningen till att det är gratis att använda jämförelsesidorna är för att det inte är kunden som betalar för deras tjänst, det är elbolagen som betalar.

Elbolagen hoppas såklart att vi som jämför elpriserna byter till dom och fortsätter använda dom flera år framöver. Det är också därför som de ofta lockar med bra rabatter för nya kunder.

Det här är något som vi kan utnyttja till vår fördel och spara flera tusen varje år. Genom att göra en jämförelse en gång om året kan du utan större problem spara från någon tusenlapp och uppåt beroende på hur stor elförbrukning du har.

Vanliga frågor angående elräkningen

Går det att spara mycket pengar på elen?

Ja. Beroende på hur stort du bor och hur mycket el du förbrukar går det att spara olika mycket. I snitt kan ett villahushåll spara 2700kr per år på att byta elavtal. Om du även gör energisparande åtgärder så pratar vi om tusenlappar varje år som du kan göra roligare saker för än att betala elräkningen.

Finns det en risk att jag blir utan el om jag gör ett byte via en jämförelsesajt?

Nej. Eftersom det nya avtalet tecknas så att det startar på uppsägningsdagen av det gamla så riskerar du inte att bli utan el. Jämförelsesajten sköter allt det här åt dig utan problem. Jag har själv gjort det många gånger och det har aldrig strulat.

När är bästa perioden att se över sitt elavtal?

Det finns ingen speciell period som är mer lönsam än någon annan när det gäller att byta till ett billigare elavtal så gör det redan idag. Eftersom det är gratis så finns det inget att förlora på det. Det enda du måste ha koll på är att du inte har någon bindningstid som håller dig kvar hos ditt befintliga elbolag.

Finns det någon hake med att byta till billigare el?

nej. Eftersom elen ändå går genom samma ledningar så kommer du att få samma kvalité på din el oavsett vilket elbolag du har. Det som kan skilja är tillverkningen av elen och på vilket sätt den framställs.