Vill du ha billigare mat och lägre matkostnader? Maten är en av de större kostnaderna vi har i våra hushåll så det finns definitivt en anledning att se över vad vi kan spara in på.
I den här artikeln kommer jag att gå igenom alla saker vi kan göra för att hålla nere matkostnaderna utan att det nödvändigtvis behöver påverka kvalitén på det vi äter.
Innehåll
Billigare mat – Börja här!
Helt ärligt, hur ofta säger vi inte att vi ska börja äta bättre, göra en budget och sänka våra matkostnader? Problemet är att vi oftast inte har någon bra plan eller mall att följa, det gör att det oftast slutar i en dyr månad ändå.
Jag har själv varit med om det många gånger och det är därför jag har gjort den här guiden. Målet är att du ska kunna sänka dina matkostnader rejält, bara genom att läsa den här guiden och följa de tips jag ger här nedanför.
Ett grymt tips! Använd min länk HÄR så får du 50kr gratis att använda i över 1000 butiker på nätet! Genom att börja med cashback får du ofta tillbaka 4-5% på de köp du gör på nätet.
1. Gör en matbudget för att få billigare mat
Det första du bör göra om du vill sänka dina matkostnader är att göra en budget. Många tycker att det här låter krångligt men det är det inte. Det enda du behöver göra är att bestämma en summa varje månad som du ska spendera på mat.
Den här summan kommer sedan att styra vilka inköp du har råd med. Börja alltså att bestäm hur mycket som ska spenderas på mat varje månad och sen vad du ska köpa, inte tvärt om.
Några frågor du kan ställa dig själv är:
- Vilken frukost vill jag äta?
- Kommer jag att äta lunch ute eller ta med matlåda?
- Vill jag ha matkasse levererat hem?
- Äter jag mycket kött?
- Ska jag äta ekologiskt?
Gör rätt från början och var ärlig mot dig själv
Anledningen till att det är viktigt att du frågar dig själv det här innan du gör din budget är för att det ska bli rätt från början. Om du vill äta lunch ute varje dag så kommer det av naturliga själ behövas en högre budget.
Det betyder däremot inte att du inte kan sänka kostnaderna för din mat, det betyder bara att du får planera annorlunda. Oavsett hur dina vanor ser ut kommer du att kunna spara mycket pengar.
Några saker som kan vara bra att tänka på:
- Att äta ute är dyrt men att köpa hem matvaror som blir gamla och slängs blir dyrare
- Att få en matkasse hemlevererat kostar mer än att handla själv men minskar risken för spontanköp i affären
- Att ha ”standardrätter” minskar tiden för matlagningen och gör det lättare att planera
2. Sätt upp en plan för dina matinköp
Ok, nu har du antagligen räknat och kommit fram till din matbudget, grymt jobbat! Då är det dags att börja planera inköpen av matvarorna. Det viktigaste här är att få en rutin så att allt rullar på av sig själv. Vi vill ju spendera så lite onödig tid- och pengar som möjligt.
Vad ska man äta för frukost?
Som jag nämnde innan så kan det vara en bra idé att du har vissa ”standardmåltider” som du kör på. En måltid som passar bra in här är frukosten. Ofta har vi ont om tid på morgonen och det finns inget värre än att in ha någon frukost hemma.
Därför rekommenderar jag att ha en standardfrukost som du kör för det mesta men självklart kan variera då och då. Beroende på vad du själv tycker om kan frukosten se olika ut. Det viktigaste för att spara pengar på frukosten är att se till att ingenting slängs och hålla nere på spillet.
Själv gillar jag att äta havregrynsgröt, vilket både går snabbt att göra och är billigt. Tillsammans med ett eller två ägg och en frukt blir det en komplett och näringsrik frukost. En stor fördel utöver att det går snabbt och är billigt är att du kan ha alla ingredienser hemma.
Jag säger absolut inte att du måste äta det här men fundera ut något som är ganska billigt och består av råvaror du kan ha hemma i någon vecka utan att de blir dåliga. Genom att ha det som en standardfrukost kommer du att få in en bra rutin som sänker dina kostnader och ger mer tid över.
Vilken är den billigaste och bästa lunchen?
Här gäller det att tänka smart. Det är lätt att gå i fällan att göra för ”tråkig” mat vilket ofta slutar med att det blir en utelunch i slutändan ändå.
För att undvika att hamna där är det bättre att lägga några kronor extra på matlådan så att den blir både god och rolig. Lunchen ska vara något att se fram emot!
Själva brukar vi alltid göra dubbla portioner till middagen så att det finns över till en matlåda till dagen efter. Det sparar in både tid och pengar eftersom det blir ett tillagningstillfälle och vi kan köpa större (billigare) förpackningar.
Tips på bra middag?
När det gäller middagen så kan du tänka på några få saker som drarner kostnaden ganska mycket i det långa loppet. Jag punktar upp de sakerna här nedanför:
- Att äta gott är viktigt men gott betyder inte alltid dyrt, varje dag.
- Undvik engångsförpackningar, färdiga såser, krydd-mixar etc. som har ett extremt högt kilopris.
- Testa att äta vegetariskt någon eller några dagar i veckan, det har en tendens att spara pengar på sikt och är även nyttigt.
- undvik ute-mat så gott det går. Förutom att det kostar mer på kvällen så blir det ingen lunchlåda dagen efter. Loose-loose ekonomiskt alltså.
Som jag nämnde tidigare ska du självklart se till att göra dubbelt med mat när du lagar middag eftersom du då får en matlåda till dagen efter också. Utöver det så försök att inte slänga någon mat utan använd allt du köper hem.
Visste du att många betalar 30% mer än nödvändigt för sin el? Läs mitt inlägg om hur du får en billigare elräkning på 3 minuter.
Tips när du handlar i affären om du vill komma billigt undan
Det finns några små tips som gör att du med stor sannolikhet kommer att spendera mindre onödiga pengar när du gör dina matinköp. Vissa kanske kan låta löjliga men de fungerar faktiskt och vissa har t.o.m. studier som backar upp det.
- Handla aldrig hungrig, risken ökar markant att du köper saker som du inte hade köpt annars. Exempel på onödiga saker du handlar när du är hungrig är snabbmat, godis, choklad etc.
- Drick vatten innan du handlar, det ökar mättnadskänslan och gör dig kissnödig. Det i sin tur gör att du bara vill få handlingen avklarad och fokus kommer att ligga på det du planerat att köpa.
- Använd en matkasse-tjänst om du vet med dig att du inte kommer ha tid att handla. Det är lite dyrare men att göra dåliga inköp eller inga alls kommer leda till mer snabbmat och dyra/dåliga matvanor.
3. Så här köper du billigare mat
Så, budgeten och planen är klar, nu är det dags att gå igenom hur vi hittar de billiga priserna och faktiskt får mer mat för pengarna. Jag har en hel del bra tips att dela med mig av här, inte bara som sparar pengar utan också gör det enklare att hålla budgeten.
Skaffa ett dedikerat matkonto
Att ha ett eget matkonto känns nästan som en förutsättning för att man ska klara av att hålla en matbudget. Det här gäller speciellt om man är två personer i hushållet.
Problemet som uppstår om du inte har ett eget matkonto är att du alltid kommer att gå över budget. Det beror på att det är väldigt svårt och tidsödande att hålla koll på vart pengarna går om de finns på det vanliga kontot.
Du kan antingen bara öppna ett till konto hos din bank som du gör överföringar på. ett ännu bättre sätt är dock att skaffa ett eget kort till dit matkonto så behöver du inte lägga någon tid alls på det.
Skaffa ett separat matkonto-kort
Precis så har vi själva gjort. Vi har ett kontokort hos ICA som vi gör en automatisk överföring till på 3000kr varje månad. Sedan vi skaffade det kortet har det blivit superenkelt att hålla matbudgeten och vi slipper swisha varandra efter varje matinköp.
En annan stor fördel med ICA-kortet är att vi får bonus på alla köp vi gör vilket ger oss gratis pengar att handla mat för.
Rabatter, rabattkuponger och kampanjer
Om du inte har ett kort kopplat till dina rabatter så se i alla fall till att utnyttja de rabatter du får. Ofta finns det kampanjvaror varje vecka som är betydligt billigare än i vanliga fall.
Det viktiga här är att köpa det du vet att du behöver och kommer att använda. Tyvärr är det ofta kampanjer på halvfabrikat, läsk etc. vilket du ändå borde undvika. Så låt dig inte lockas att köpa ”onödiga saker” bara för att det är nedsatt pris.
Släng ingen mat och spara 100-tusentals kronor
En sak vi varit inne på tidigare men som är grymt viktig är att inte slänga någon mat. Att slänga mat är det snabbaste sättet att öka dina matkostnader på. För att undvika det finns det några enkla saker vi kan tänka på.
Den första saken att tänka på är att inte handla mer än nödvändigt, speciellt av färskvaror. Många är fast i ”stor-handlar-tänket”, vilket betyder att vi köper saker som vi inte hinner äta upp innan det blir dåliga.
Tänk dig att du köper 1kg köttfärs för 90kr (istället för 500g för 100kr/kg) men bara använder 600g. Du har då betalat 90kr istället för 50kr, nästan dubbelt så mycket! Kanske hade du klarat dig på 500g om du haft i lite bönor istället?
Om du gör samma sak en gång i veckan så kommer du att ha ”slängt bort” 109.2205kr efter 20 års tid. Visst det är lång tid men erkänn att det är mycket pengar som kan sparas bara genom en sån liten sak som att köpa en annan förpackning?
Kort datum
Ett sätt att komma över billig mat på är att köpa varor med kort datum. Många butiker sätter ned priset så mycket som 50% beroende på när utgångsdatumet är.
Det gör att det finns riktigt bra möjligheter till bra klipp, oftast gäller det färskvaror som bör ätas inom 1-3 dagar. Som alltid gäller det att bara köpa det du kommer att hinna äta upp.
Billigare att köpa mat efter säsong
Som du säkert har märkt när du har varor och handlat så är vissa varor väldigt billiga ibland och jättedyra ibland. Du har säkert köpt jordgubbar på midsommarafton för 80kr kilot för att sen se dom säljas för 30kr kilot dagen efter.
Det här beror helt enkelt på tillgång och efterfrågan. Ett annat tydligt exempel på varor där priset varierar efter säsong är paprika, avokado och clementiner.
Clementiner är oftast väldigt billiga kring jul eftersom tillgången är hög då vilket ökar konkurrensen. Det gör att butikerna har ett stort utbud av leverantörer att välja på och får billigare inköp. det betyder i sin tur att även vi kunder får billigare clementiner.
På samma sätt fungerar det här åt andra hållet. När det är brist på vissa varor så ökar priserna eftersom butikernas inköpspriser ökar. Det är därför vi kan få betala upp till 30kr för en avokado ibland eller 60kr kilot för paprika.
Undvik halvfabrikat
Kanske har du hört det här tipset förut och tycket det är uttjatat. Jag ber då om ursäkt men det går inte att ge spartips om mat utan att ta upp det här. halvfabrikat är både extremt dyrt men även onyttigt. Det handlar egentligen bara om att få in en vana att inte använda halvfabrikat alls så kommer du inte att tänka på det tillslut.
Visst, någon gång ibland är ingen fara men för att komma dit kan du börja med en nolltolerans i en månad eller två.
När du har fått in vanan att laga maten från grunden kommer det tillslut vara ett val du har makten över och när du väl köper halvfabrikat är det för att du vill det och inte för att du är lat eller stressad.
Övriga saker som sparar pengar vid matinköpen
- Tygpåsar
- Cykla eller gå till affären
- Undvik krydd-mixer och halvfabrikat
4. Spara tid på matinköp och matlagning
Självscanning
Något som jag verkligen rekommenderar om du vill ha billigare mat och mer tid över är att självscanna. Genom att självscanna i affären får du större kontroll på dina inköp och du slipper att stå i kö vid kassan.
Det sköna är att du ser exakt hur mycket summan är uppe i på scannerna och har dörför möjlighet att justera dina inköp om du skulle gå över budgeten. En annan stor fördel är att du inte missar några rabatter- eller rabattkuponger eftersom du ”loggar in” med ditt kort och blir påmind direkt i scannern.
Matkasse
Att skaffa ett abonnemang på matkasse är egentligen inget vi rekommenderar i första hand för att spara pengar. Däremot är det något som kan spara tid och indirekt spara pengar.
Allt handlar i slutändan om hur mycket din tid är värd. Om du helt enkelt inte har tiden över för att handla så är det troligtvis betydligt billigare och nyttigare att beställa hem en matkasse än att köpa hämt-mat och ute-mat.
Det bästa är helt enkelt att kolla hur priserna ser ut i ditt område och avgöra själv. En fördel med matkassar är ju att svinnet generellt sett kan bli mindre och de spontana ”dumköpen” i butiken minskar.
Laga storkok
Ett tredje sätt att spara tid när det gäller maten är vid själva matlagningen. Genom att göra storkok sparar du mycket tid eftersom det tar lika lång tid att laga 4 portioner som en portion.
Se därför till att göra det till en vana att alltid laga extra mat så att du har till din matlåda samtidigt som du gör din middag.
Hur mycket kan man spara på maten?
Här nedanför har jag satt ihop en tabell som visar hur mycket du kan spara på olika saker genom att ändra ditt beteende. För att ta det positivt, om du redan idag har låga matkostnader bör du bara glad över alla pengar du sparar, kanske kan du hitta ytterligare något tips.
Om det är så att du har jättehöga matkostnader idag så ska du däremot inte deppa ihop. Det betyder att det finns en enorm potential att spara jättemycket pengar varje år. Kolla bara på tabellen nedanför så ser du vad varje åtgärd ger för besparing om året.
Beräkningen är gjord på matinköp för 5000kr/månad och att det är 5km till mataffären.
Åtgärd | Hur ofta? | Besparing |
Använd tygkasse | 2ggr/v | 312kr |
Använd 5% rabatt | varannan gång | 1500kr |
Skippa bilen | 2ggr/v | 4004kr |
minska 10% matsvinn | 6000kr | |
Ät havregrynsgröt ist för macka m pålägg | Varje frukost | 1800kr |
Undvik ”köpkaffe” | Varje dag | 7300 – 9125kr |
Ha matlåda | Varje vardag | 18.000kr |
Hur ser matkostnaderna ut i en genomsnittlig familj?
Även om kostnaderna för vår mat skiljer sig ganska mycket så kan det vara intressant att se hur genomsnittet ser ut.
För att svara på den frågan har jag gjort en tabell baserat på siffror från konsumentverket (Källa). Kolla på tabellen nedanför för att se hur det ligger till kostnadsmässigt i jämförelse med genomsnittet.
Vanliga frågor angående att få billigare mat
Nej. Att självscanna är gratis, det enda du behöver göra är att fixa ett gratis medlemskort på den affär du vill självscanna i.
Ja, lite beroende på vad det är fort kort så kostar det. Däremot är det lätt att tjäna tillbaka pengarna eftersom man får bonus på köpen man gör. Bonusen kan du sen handla mat för. För oss blir det ganska bra bonuspengar som gör att vi sparar en del pengar på maten.